Basın Açıklaması

Coronavirus ailesi yaklaşık 500 virus türünü içerir ve bunlar 200 çeşit konakçıda (insan, evcil hayvan, yarasa (60 çeşit), deniz canlıları, kanatlı vs.) enfeksiyon oluşturan büyük bir virus ailesidir.

Covid-19 hastalığını oluşturan SARS-CoV2 bir betacoronavirustur ve yarasalarda saptanan SARS benzeri coronavirusa genetik olarak yakın olduğu belirlenmiş ancak nereden köken aldığı kesin olarak belirlenmemiştir. Hastalık insanlara hasta kişilerin salya, mukus gibi vücut sıvılarının öksürme ve hapşırma gibi damlacık yoluyla ve enfekte yüzeylere temasla bulaşmaktadır. Hastaların çevreye saçtığı viruslar mekanik olarak çevre yüzeylere, gıdalara ve sulara bulaşabilir ve bu şekilde diğer insanlara yayılabilir.

Dünya Sağlık Örgütüne göre kediler ve köpekler Covid-19’un bulaşmasında rol oynamamaktadır Hong Kong’da Şubat ayının sonlarında bir Covid-19 hastasının köpeğinin burun ve ağız örneklerinden yapılan testin sonucu “zayıf pozitif” çıkmış ve hemen karantinaya alınmıştır. Ancak köpekte herhangi bir hastalık belirtisi saptanmamıştır. Bu bulaşmanın köpeğe sahibinden mekanik olarak bulaştığı düşünülmektedir.

Covid-19 hastası olan kişiler, nasıl diğer insanlarla temas etmemeleri gerekiyorsa, kedi-köpek gibi evcil hayvanlarla da temas etmemelidirler.  Sağlıklı hayvan sahipleri ise hayvanlarıyla yürüyüşe çıkma, oynama, besleme, okşama gibi normal rutinlerini devam ettirebilirler ancak temastan önce ve sonra ellerini mutlaka sabunla yıkamalıdırlar. Yürüyüşlerden sonra, evlerin içinde serbest dolaşıma izin vermeden önce patilerin antiseptik mendillerle dezenfekte edilmesi Ayrıca, insanlarda olduğu gibi kalabalık yerlerde bulunmamaları daha uygun olacaktır.

Genel bir kural olarak, akut enfeksiyonu olan hayvan sahiplerinin, hastalıkları süresince Pet hayvanlarını temas ile sevmemesi, kendilerine sokulmalarına izin vermemeleri, gerektiğinde hayvanlarını bakım evlerine veya daha güvenli yerlere göndermeleri hayvanların sağlığını korumak bakımından oldukça önemli koruyucu tedbirlerdir.

VETERİNER FAKÜLTESİ DEKANLIĞI