Üst Menu

User menu

Fırat Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi DAP Çiftçi Eğitim Biriminin Açılışı Yapıldı

Fırat Üniversitesi ve DAP Bölge İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu Bölgesi’nde hayvancılığın modern ve verimli hale getirilmesi, geleneksel yöntemlerle hayvancılık yapan kişilerin modern yetiştiricilik sistemlerine entegrasyonu, hayvancılık sektöründe ara eleman ihtiyacının karşılanması ve kadın istihdamını arttırmak amacıyla “Fırat Üniversitesi Bölge Hayvancılık Eğitim Merkezi” projesini hayata geçirdi.

Proje kapsamında, Fırat Üniversitesi Tarım ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (TAHAM) bünyesinde DAP Çiftçi Eğitim Birimi kurulmuş ve TAHAM arazisinde uygulamalı eğitimlerin gerçekleştirilebileceği yeni bir kampüs inşa edilmiştir.

Birimin açılışı, 23 Ocak 2016 tarihinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, Elazığ Milletvekilleri Tahir Öztürk, Ömer Serdar, Ejder Açıkkapı, DAP Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Gül, Emniyet Müdürü Nihat İşlek, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Cebeci, Prof. Dr. Ahmet Kazez, Prof. Dr. Halil Hasar, Ticaret Odası Başkanı İdris Alan, Çiftçi Eğitim Birimi Müdürü Prof. Dr. Muhterem Aydın, Fırat Üniversitesi yöneticileri ve çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Açılış töreninde konuşan Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı ve DAP Çiftçi Eğitim Birimi Müdürü Prof. Dr. Muhterem Aydın, merkezin kuruluş ve işleyiş amacı ve hayvancılık alanında yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

DAP Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir ise merkezin DAP İdaresi tarafından sağlanan kaynakla yapıldığını ifade ederek, merkezin bilimsel hayvancılık yapılmasında önemli bir misyonu yerine getireceğini söyledi.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ise şunları söyledi, “Üniversitelerin temel görevi eğitim ve öğretimdir. Bunu da günün şartlarına göre revize ederek eğitim öğretimimizi yapmamız lazım. Diğeri de bilimsel araştırmalardır. Diğer bir görevimiz de bölgenin öncelikleri çerçevesinde bizim de programlarımızı revize etmemiz ve birçok konuda önderlik yapmamız lazım. Bugün açılan Çiftçi Eğitim Merkezi, kendisi küçük ama amacı gerçekten büyük olan bu merkezimizdir. Devamında Ziraat Fakültemizin de kurulmasıyla birlikte bu geniş alanlarda, sulama projeleriyle Elazığ’a öncülük eden hem yatırımlar yapmaya hem örnek model anlamda tarımcılığı da teşvik edecek şekilde bilgi ve becerilerimizi aktarmayı hedeflemekteyiz” dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’da, Elazığ'da Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi ve Fırat Üniversitesi işbirliği ile tamamlanan Tarım ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde Çiftçi Eğitim Merkezi'nin önemli hizmetler yapacağını kaydetti.

Bakan Yılmaz, “Belki ölçek olarak çok büyük bir proje gibi görünmeye bilir ama nitelik olarak çok önemli bir projedir. Bölgenin temel sektörü tarım ve hayvancılıktır. Bizim de hazırladığımız eylem planlarında bu ortaya çıkıyor ama artık geleneksel tarım ve hayvancılıktan modern daha profesyonel tarım ve hayvancılığa geçişi sağlamamız gerekiyor. Katma değeri çok daha yüksek bir tarım sektörü ve buna dayalı olarak gıda sektörü başta olmak üzere sanayi sektörlerini geliştirmemiz gerekiyor. Tarım sektörü modası hiçbir zaman geçmeyecek bir alandır. İnsanlık var olduğundan beri olan  bu sektör bundan sonra var olacaktır. İnsanlar her zaman bu sektöre ihtiyaç duyacaklardır. Dolayısıyla tarım sektörü strateji sektörlerden bir tanesidir.  Sadece bölgemiz için değil ülkemiz içinde çok önemli bir sektör. Bundan sonrada tarım sektörüne önem vermeye devam edeceğiz. Tabi tarım sektörü derken tarımın içinde de hayvancılık önemli bir alt başlık. Katma değerinin yüksek bir tarım sektörünün oluşumunda hayvancılık çok önemli bir yere sahiptir. Bu açıdan da özellikle profesyonel hayvancılığın gelişmesi temel amaçlarımızdan bir tanesidir. Bu kapsamda insana yatırım yapmamız gerekiyor. Daha bilinçli bir şekilde bu faaliyetler yapan çiftçilerimizin gelişmesine vesileler oluşturmamız gerekiyor. Bu kapsamda yine üniversite çitçi işbirliği, üniversite - sanayi işbirliği dediğimiz başlığın bir alt unsuru olarak üniversitemizle çiftçilerin işbirliği önemlidir. Bizde DAP Eylem Planında çalışırken bunları tespit ettik ve DAP’ın ilk yaptığı çalışmalardan biri bu bölgemizdeki ziraat fakültelerini ve veterinerlik fakültelerini güçlendirmek oldu. Bunu nasıl yapabiliriz diye çalıştık ve buradaki araştırma alt yapılarına yatırım yapma kararı verdik. Burada bütün üniversitelerimizle çalışmalar yürütüyoruz. Daha büyük ölçekli üniversitelerimizde de 3 tanede çiftçi eğitim merkezi oluşturma kararı aldık. Fırat Üniversitesi bu 3 merkez arasında işi en fazla sahiplenen ve en hızlı bir şekilde hayata geçiren üniversite oldu. Rektörümüzü ve dekanımızı tebrik ediyorum. Gerçekten  bizlerde bundan dolayı çok mutluyuz. Fırat Üniversitemiz ilk bu işi başaran ve gerçekleştiren üniversite oldu. 4 Milyon TL civarında bir yatırım gerçekleşti. Bunun yarısından fazlasını DAP idaremiz sağladı ve geri kalanını üniversitemiz tamamladı” dedi.

Konuşmaların ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve DAP Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir’e Rektör Prof. Dr. Demirdağ tarafından plaket takdim edildi.

Programın ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ile birlikte Çiftçi Eğitim Birimini gezerek bilgi aldı.